De omgeving

Almen in “de Achterhoek”

Tussen de weilanden, hei en bossen ligt het pittoreske dorp Almen in de Achterhoek. Almen is gelegen aan de rivier de Berkel en ligt tussen Lochem, Vorden, Gorssel en Zutphen in het Achterhoekse Gelderland. Almen is bij uitstek de plek voor natuurliefhebbers door de vele fiets- en wandelpaden. In de omgeving kunt u genieten van middeleeuwse Achterhoekse stadjes, de Achterhoekse gastvrijheid ervaren en diverse activiteiten ondernemen. Vanaf het dorp starten verschillende wandelpaden en ook het Pieterpad loopt door Almen. Diverse fiets- en wandelroutes zijn in foldervorm verkrijgbaar bij Museum STAAL en brengen u langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

Culturele uitstapjes 

De BBzZ vormt een geheel met Museum STAAL, welke u bij een boeking uiteraard gratis kunt bezoeken. Maar ook in de nabije omgeving kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. In Gorssel en Ruurlo vindt u vestigingen van Museum MORE en in Zutphen vindt u het Stedelijk Museum en Museum Henriëtte Polak. Combineer het Kröller Muller museum met een prachtige fietstocht door Park de Hoge Veluwe of bezoek één van de vele galeries of exposities in de verschillende dorpen en steden in de omgeving. Er is zoveel te zien! 

Activiteiten mogelijkheden

Ook voor de actieve bezoeker is er veel te doen. Ga bijvoorbeeld een dag wandelen door de natuur met als startpunt museum STAAL, varen met de Berkelzomp, kanoën op de Berkel of fietsen en een bezoek brengen aan de vele kastelen in de omgeving. Het buitenzwembad van Almen is gelegen op loopafstand van het BBzZ, waar u kunt zwemmen en relaxen op de mooie ligweide. 

Dichtstbijzijnde bezienswaardigheden

Vanuit Almen zijn Apeldoorn en de oude Hanzesteden Deventer en Zutphen goed bereikbaar. Er worden bijzondere evenementen georganiseerd, zoals: Deventer op Stelten, de Boekenmarkt en het Dickensfestijn in Deventer. In Zutphen zijn de jaarlijkse Bokbierdag en het Chocoladefestival trekpleisters. In Apeldoorn zijn de Apenheul en de tuinen van Paleis het Loo zeker een bezoekje waard. Uiteraard is ook Park de Hoge Veluwe een prachtige plek om te bezoeken. En vergeet u vooral niet het Land van Staring, de Achterhoek!

Restaurants en (super)markten

In de nabije omgeving zijn verschillende sfeervolle plekken om een hapje te eten. In het dorp Almen zit restaurant De Hoofdige Boer, Italiaans restaurant en pizzeria Da Nonna Pipina, maar ook bij Ehzerwold en De Aanleg kunt u genieten van een heerlijke maaltijd. Er is een kleine supermarkt, de Superrr, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding werken. Op de diverse markten in de omgeving worden de lokale producten aangeboden zoals honing, fruit, graskaas en schapen- en geitenkaas. Op de dinsdag is er in Almen een kleine markt op het dorpsplein. In Zutphen is de markt op donderdag en zaterdag en in Lochem op de woensdag.